De Openbaring van Arsène Goedertier

De Openbaring van Arsène Goedertier

dinsdag 30 september 2014

De engel van Laodicea


Zodra Goedertier werd ‘ingewijd’ in de dualiteit tussen het Park van Laken en het Lam Gods, begon hij een beter beeld te krijgen van de taak die hem was toebedeeld.
Johannes, de auteur van de Openbaring, kreeg de opdracht zijn visioenen te boek te stellen en per brief aan zeven christelijke gemeenten in Klein-Azië te sturen. De laatste gemeente was Laodicea. In de inleidende tekst (Apk 1,1) lezen we: ‘Openbaring van Jezus Christus, die hij van God ontving om aan de dienaren van God te laten zien wat er binnenkort gebeuren moet. Hij heeft zijn engel deze openbaring laten meedelen aan zijn dienaar Johannes. (3) Gelukkig is wie dit voorleest, en gelukkig zijn zij die deze profetie horen en zich houden aan wat hier gezegd wordt. Want de tijd is nabij.’ – De instructies voor de laatste gemeente klinken als volgt (Apk 3,14): ‘Schrijf aan de engel van de gemeente in Laodicea: (15) Ik weet wat u doet, hoe u niet koud bent en niet warm. Was u maar koud of warm! (16) Maar nu u lauw bent in plaats van warm of koud, zal ik u uitspuwen. (17) U zegt dat u rijk bent, dat u alles hebt wat u wilt en niets meer nodig hebt. U beseft niet hoe ongelukkig u bent, hoe armzalig, berooid, blind en naakt. (18) Daarom raad ik u aan: koop van mij goud dat in het vuur gelouterd is, en u zult rijk zijn; witte kleren om u te kleden en uw naaktheid te bedekken, zodat u zich niet meer hoeft te schamen; zalf voor uw ogen, zodat u weer kunt zien. (19) Zet u dus volledig in en breek met het leven dat u nu leidt. (21) Wie overwint zal samen met mij op mijn troon zitten, net zoals ik zelf overwonnen heb en samen met mijn Vader op zijn troon zit.

In januari 1934 trok Arsène naar de Troonstraat in Brussel. Hij liet er een foto van zichzelf maken bij de fotograaf Cramponi, die gebruikt zou worden voor zijn doodsprentje in november van dat jaar. 


Op de achterkant van het doodsprentje staat gedrukt: Photo Cramponi, 83 rue du Trône, Brux.. De winkel van Camproni bevond zich in de Troonstraat 83; door de achtertuin liep de nulmeridiaan van Brussel.

Na de ontdekking in het Park van Laken begon Goedertier deze tekst letterlijk te interpreteren. Voelde hij zich persoonlijk aangesproken? De naam Laodicea vertoont enige gelijkenis met die van zijn geboortedorp Lede, in het Latijn  Leda. Mogelijk was Laodicea voor Goedertier de Hebreeuwse vertaling van Lede. Zag Goedertier zichzelf als de engel van Laodicea? Zijn naam, in de ‘goedertieren' versie, komt veelvuldig voor in de Bijbel. De boodschap aan de engel van Laodicea was klaar en duidelijk: de gemeente was vis noch vlees. Goedertier kan dit persoonlijk opgevat hebben. Zijn kosterschap was voor hem geen levensdoel. Ooit verklaarde hij: ‘De grootste fout die mijn vader maakte, was een koster van mij te maken.’ Interpreteerde de koster de boodschap in die zin dat hij rijk moest worden? Hij was in 1915 getrouwd met de welgestelde Julienne Minne, maar de engel vertelde hem dat hij niet besefte hoe ongelukkig, armzalig en berooid hij was. En er werd hem aangeraden goud te kopen dat door God gezuiverd werd. Maar dan moest hij zijn ontslag indienen als koster en wisselagent worden, wat hij op 6 juli 1919 ook deed. Een grote ommekeer voor iemand die tijdens zijn jeugd nooit had geweten hoeveel geld er in zijn spaarpot stak. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Podcast Mysterieus België

Podcast Ware Misdaad