De Openbaring van Arsène Goedertier

De Openbaring van Arsène Goedertier

vrijdag 19 september 2014

Een wonderbare verschijning te Borgerhout


De moord op Joanna Van Calck luidt in 1906 een rampjaar in. De Belgen krijgen een reeks flinke dreunen te verwerken, waarvan de belangrijkste:

1. 26 februari 1906: Grootste overstroming van de Maasvallei sinds mensenheugenis;

2. 10 maart 1906: Grootste mijnramp ooit te Courrieres. Meer dan 1250 slachtoffers, waarvan 400 Belgen;

3. 12 maart 1906: Grootste geregistreerde overstroming van de Scheldedelta ooit, en dit tot in Wetteren. Het zou tot het najaar duren vooraleer het water overal is weggetrokken.

Nauwelijks is het water weggetrokken, of er doet zich te Borgerhout, niet ver van de Sint-Jan de Doperkerk een Mariaverschijning voor. Maria verschijnt er tussen een serre en een kippenhok in de vorm van een paddenstoel, echter zonder benen.


Terwijl duizenden mensen zich aan de paddestoel staan te vergapen, staat de Antwerpse marktzanger Frans Van Kets op Sint-Anna of Sint-Anneke de volgende liederen te bezingen:


1. Treurspel over de ijselijke misdaad te Sint-Jan Molenbeeck op het achtjarige meisje Johanna Van Calck;

2. Mijnramp in Frankrijk;

3. Gevolgen van de springvloed;

4. Wonderbare verschijning van een Madonnabeeld te Borgerhout in de gedaante van eenen paddestoel.

In de loop van 1906 schrijven de kranten dat sommigen de moord op Joanna Van Calck in een religieuze context plaatsen. Voor zo iemand is de stap klein om een link te leggen tussen de Mariaverschijning zonder benen en het vermoorde meisje met afgesneden benen.

Het zoontje van Goedertier, Adhemar, viert op 10 juni 1934 zijn plechtige communie. Na het feest verwerkt Arsène de tafel, waaraan de familie feeste, tot een kippenhok. Eerder liet hij door een man uit Lochristi glas leveren voor het bouwen van een serre. Adhemar vertelt dat zijn vader geregeld vroeg opstond om paddestoelen te gaan zoeken in Massemen. Binnenkort zal duidelijk worden wat de realtie is tussen de moord op Joanna Van Calck, de wonderbare verschijning te Borgerhout en de diestal van De Rechtvaardige Rechters.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Podcast Mysterieus België

Podcast Ware Misdaad