De Openbaring van Arsène Goedertier

De Openbaring van Arsène Goedertier

donderdag 18 september 2014

De moord op Joanna Van Calck


Op Sint-Anna, de Antwerpse linkeroever staat de marktzanger Frans Van Kets de verschrikkelijke moord op een Brussels meisje te bezingen.
Op 7 februari 1906 wordt een achtergelaten bruin pak aangetroffen in de Zwaluwenstraat in Brussel. Agent Gustave Vandamme wordt erbij geroepen en laat het pakket overbrengen naar het politiekantoor van de Nieuwe Graanmarkt. Om het pakket te vervaardigen werden twee verschillende soorten touw gebruikt. Het bruine papier wordt verwijderd waarna een ander pak tevoorschijn komt, ditmaal vervaardigd uit een wollen mantel. Wanneer men deze bundel opent, treft men het verminkte lichaam van Joanna Van Calck aan. Haar benen zijn afgesneden en zijn nergens te bespeuren. Meer dan een week wordt er onder grote belangstelling naar gezocht, tot 2 koetsiers haar bottinnen terugvinden in de koloniale tuin van Leopold II. De dag erna ontdekt de koninklijke hovenier 200 meter daar vandaan haar benen, ingepakt in krantenpapier. De moordenaar had ze over de tuinmuur van de koninklijke Stuyvenberghoeve langs het park van Laken geworpen. Op de avond van de verdwijning werd Jeanneke in het gezelschap gezien van een vrouw die een hoofdband “à la Vierge droeg. Deze misdaad houdt Brussel maandenlang in haar greep. Het gerecht denkt dat de dader een schapenslachter is. Onschuldige mensen worden beschuldigd en belaagd, waarbij soms duizenden mensen samentroepen. Het politieke apparaat, magistratuur en politie worden in vraag gesteld. De situatie in Brussel dreigt te exploderen


Kort na de moord maakt Arsène Goedertier zijn opwachting in het park van Laken. Samen met andere speurders zoekt hij antwoorden op de volgende vragen.

1. Welke weg volgde de dader en wie was hij?

2. Waarom werden de bottinnen en benen van het meisje weggeworpen op het domein van de koning? Wat was zijn motief?

De hevige discussies die toen in het park van Laken woedden, werden beschreven in de toenmalige dagbladen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Podcast Mysterieus België

Podcast Ware Misdaad