De Openbaring van Arsène Goedertier

De Openbaring van Arsène Goedertier

zondag 12 oktober 2014

Venster Sterre


Waarom de Finisterrae-kerk?

Het antwoord op deze vraag is niet enkel terug te vinden in de letterlijke interpretatie van haar naam, maar ook in haar verbasterde vorm: ‘Venster Sterre’. In het roosvenster van de kapel was ‘een ster uit het oosten’ afgebeeld. Dit is Sirius, de helderste ster aan de hemel, die op 24 december een lijn vormt met de drie helderste sterren van Orion


Zij worden van oudsher ‘de drie koningen’ genoemd en wijzen, samen met Sirius, het punt aan waar op 25 december de zon opkomt. Hiermee wordt de wedergeboorte van Jezus Christus gesymboliseerd.

De constellatie van Orion
Tijdens de winterzonnewende of solstitium staat de zon drie etmalen stil. Ze zakt niet verder af naar het zuiden, maar klimt ook niet op naar het noorden. Volgens oeroude vertellingen[1], die later in de christelijke leer werden geïntegreerd, is de Lichtbrenger drie dagen dood (op 22, 23 en 24 december), waarop hij op 25 december herrijst en wordt wedergeboren.
[1] Orion was o.a. de aankondiger van de wedergeboorte van Egypte. De constellatie van Orion met Srius, vlak voor de zonnewende hing nauw samen met de jaarlijkse overstromingen van de Nijldelta. Voor hen kwamen de goden van Sirius en waren de mensen van sterrenstof (stardust) gemaakt. Na het ‘ster-ven’ zouden we ooit terugkeren naar de sterren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Podcast Mysterieus België

Podcast Ware Misdaad