De Openbaring van Arsène Goedertier

De Openbaring van Arsène Goedertier

woensdag 8 oktober 2014

De Finisterrae-kerk te Brussel


Volgens de AMDG-brief moest het losgeld van de Sint-Laurentiuskerk in Antwerpen ‘tot meerdere eer van God’ overgebracht worden naar de Finisterrae-kerk in Brussel.
In de vijftiende eeuw werd een kleine kapel opgericht aan de rand van het stadscentrum. Vanwege die ligging zou de kapel ‘Sancta Maria Finis Terrae’ genoemd zijn, want voor de stedelingen was dit gebied inderdaad ‘het einde van de wereld’.

De gewelven van de huidige Finisterraekerk zijn bekleed met sterren, die naar de Hemelgodin Maria  verwijzen. In de beeldende kunst vinden we haar terug met een blauwe of witte mantel, bekleed met sterren, edelstenen en goud. De iconografie van Maria komt voort uit de Openbaring van Johannes (12:1): ‘een vrouw, met de zon bekleed, met de maan onder haar voeten en een krans van twaalf sterren op haar hoofd’. 

De symbolische uitstraling van de Finisterrae-kerk past perfect in het project van Arsène Goedertier. De kerk was letterlijk naar het einde van de wereld vernoemd. Zou hier in zijn fantasie het Laatste Oordeel plaatsvinden? In zijn AMDG-brief plaatst Goedertier de naam van de kerk tussen twee kruisjes: ‘Rév† Curé de l’Eglise du Finistère à Bruxelles†’. Rev† is de afkorting van ‘Révérend’ (Eerwaarde), maar is evengoed de Bijbelse afkorting van ‘Révélation’ (Openbaring).  We lezen dan de twee gekruiste woorden als: ‘de Openbaring† … te Brussel†’.Jarenlang brak ik er mijn hoofd over waarom Arsène het door God gelouterd goud naar deze kerk liet zenden. 

Tot ik onlangs de derde en strafste Openbaring van Arsène Goedertier ontrafelde. De Brusselse Finisterrae-kerk  bleek voor Goedertier een geheim in zich te dragen dat zijn 'ultieme opdracht' concretiseerde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Podcast Mysterieus België

Podcast Ware Misdaad