De Openbaring van Arsène Goedertier

De Openbaring van Arsène Goedertier

woensdag 4 februari 2015

Het Antwerps stadsplan


Op 15 mei 2002 kreeg ik van procureur-generaal J.-L. Cottyn de toelating het gerechtelijk dossier Lam Gods in te kijken. Het bestond uit drie fardes met gerechtelijke stukken. In één ervan bevond zich een map met de stukken die in de lade van Goedertiers secretaire waren aangetroffen. Het gaat hier om primaire getuigenverklaringen in hun zuiverste vorm, die zich nog steeds in de staat bevonden zoals ze in 1934 verzameld waren.

Mijn belangstelling ging in de eerste plaats uit naar een Antwerps stadsplan.

Omslag Antwerps stadsplan (foto genomen door I. Lasters ism Ch. Noppe)

Karel Mortier en Noël Kerckhaert merkten in hun boeken verscheidene malen op dat Arsène Goedertier fysieke sporen in dit stadsplan achterliet. Daar ging ik naar op zoek. Dit stadsplan kon gediend hebben om de indruk te wekken dat de persoon die het losgeld kwam ophalen de weg naar de Markgravelei niet goed kende. Om het idee te versterken dat hij helemaal niet voorbereid was op de situatie, werden er twee telefoonnummers – die hij nodig had om pastoor Meulepas te bereiken – in dit stadsplan geschreven. Aangezien Goedertier een taxi nam, was dat boekje eigenlijk overbodig. Achteraf bleek bovendien dat een van zijn broers nog in deze straat gewoond had. Eigenlijk kende Arsène de buurt veel beter dan hij wilde laten uitschijnen.
Het weinig gebruikt boekje bevat drie grote delen: een eerste deel waarin verschillende bezienswaardigheden in Antwerpen beschreven zijn, een tweede met de stratenindex en een derde met een dichtgevouwen plan van de stad.  Mortier en Kerckhaert merkten op dat er op pagina 15 van het boekje, naast de woorden ‘Palais Royal’, een vingerafdruk was gezet. Dat is inderdaad zo: het gaat om een mooi geplaatste vingerafdruk zonder vegen. 

Detail vingerafdruk (foto genomen door I. Lasters ism Chr. Noppe)

De inkt van de vingerafdruk heeft dezelfde donkerblauwe kleur als de inkt van de twee telefoonnummers (730 15 en 759 68). Naast het nummer 759 68 staat geschreven: ‘Torenhof ¼ uur’

Antwerps stadsplan p.14-15 (foto genomen door I. Lasters ism Ch. Noppe)

De meid deelde aan de telefoon mee dat de pastoor zich in het Torenhof bevond en dat hij binnen een kwartier in de pastorij zou zijn. Op geen enkele andere plaats in het stadsplan zijn er inktsporen of vegen terug te vinden. De vingerafdruk is er dus waarschijnlijk diezelfde dag neergezet. 

Na de eerder besproken figuurlijke vingerwijzing uit de zevende afpersingsbrief 
(J.I. Le Roi), kunnen we hier over een letterlijke vingerwijzing spreken. 

6 opmerkingen:

  1. Het vervelende is dat er zich doorheen het ganse dossier van de zaak van die puntgave blauwe inktsporen, vegen en vingerafdrukjes te vinden zijn. Persoonlijk vind ik de donkerblauwe kleur van de telefoonnummers verschillen van de lichtere blauw-purperen vingerafdruk. Er is dus gerede twijfel of de vingerafdruk van A.G. is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waar haal je deze info vandaan Gerard? Kan je me die andere vingerafdrukken laten zien? Het moet dan wel lukken dat deze vingerafdruk juist naast de rubriek 'Palais Royal' staat.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De info haal ik uit het gerechtelijk dossier dat ik 9 mnd lang grondig heb bestudeerd. Daar het niet geoorloofd is om foto's of kopies te maken uit dit dossier, noch om er afbeeldingen van in bezit te hebben moet ik u teleurstellen, ik kan ze niet laten zien, wat niet betekent dat ik ze niet gezien heb.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dan moet ik je tegenspreken Gerard. Ik heb het gerechtelijk dossier vanaf 2002 gedurende verschillende jaren bestudeerd en er waren me geen andere vingerafdrukken opgevallen, buiten die ene uit het Antwerps stadsplan. Het is wel degelijk toegelaten om kopieën te maken en/of er foto's van te maken, al kost het veel geld.
    Achteraf stelde ik dan vast dat al mijn gepubliceerde foto's of kopieën werden gekopieerd naar andere websites zonder bronvermelding. Maar daar heb ik nooit moeilijk over gedaan omdat het voor de meesten wel duidelijk is waarvan ze hun mosterd hebben gehaald.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dag Chris, Ik ga er geen welles nietes spelletje van maken. Uw foto's en kopieën heb ik nooit gebruikt nog geleend of opgeslagen in mijn instellingen. Voor hetgeen ik heb gepubliceerd heb ik toestemming op papier van de betreffende instanties. Voor de blauwe gedeeltelijke vingerafdrukjes, vegen en inktsporen heb ik geen toestemming tot publicatie of in bezit hebben. Die, laat ik het "vlekken en vegen" in inkt noemen, zijn te vinden in het minder interessante deel van het dossier en kunnen wegens het meestal op de achterzijde van de betreffende documenten over het hoofd gezien worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Gerard, ik wist niet dat jij ook al zaken over deze materie gepubliceerd had. Sorry dat je je persoonlijk aangesproken voelde, maar dit was zeker niet de bedoeling.

      Verwijderen

Podcast Mysterieus België

Podcast Ware Misdaad